De FORTIS-aandelen van een Ministerfamilie

“Wie gelooft die mensen nog ?”
(Yves Leterme, aanloop verkiezingen 2007)


Stel, u en uw familieleden hebben, zoals zoveel Belgen, een pakketje FORTIS-aandelen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis gaat het niet goed met FORTIS. De koers duikt angstwekkend naar beneden en geruchten over ernstige liquiditeitsproblemen doen de ronde. De Belgische regering zet een reddingsoperatie op in samenwerking met Nederland en Frankrijk. Feiten van algemene bekendheid.
De familie heeft reeds duizenden euros kapitaal in rook zien opgaan.

Stel, uw echtgenoot is toevallig een niet onbelangrijk Minister die weet heeft van alle regeringsonderhandelingen en staatsgeheimen, zo ook de geheime onderhandelingen met de Nederlanders omdat de storm rond FORTIS niet gaan liggen is.

Stel, louter hypothetisch, dat u uw echtgenoot-Minister die een heel erg drukke agenda heeft, nog eens ‘in the flesh’ ziet. En anders vragen we gewoon aan de Echelon[1]-boys wat Kareltje aan de telefoon gezegd heeft.
“En, hoe was je dag vandaag, Kareltje ?” Problemen met d’Ollanders hé, Mireille. Ze willen het vel van Lippens, na die aanslag [de inlijving van ABN-AMRO] op hun nationale trots door die “Pelgen”…

Uw liefhebbende moeder, die wel oud is en wat trager reageert maar toch wat haar geldzaken betreft zeer vasthoudend is, zoals oude mensen kunnen zijn, heeft de aftakeling van haar FORTIS-spaarpotje ook in de mot en vraagt u hoe dat gestopt wordt.
U bent een moderne vrouw, u heeft gestudeerd, bent voorzien van een gezonde dosis ambitie en u heeft de ladder van de rechterlijke macht beklommen. Kortom, u weet dat 1+1 gelijk is aan 2.


Zou u Kareltje geloven wanneer hij in die concrete situatie, “adviseert” de FORTIS-aandelen te houden ?


Gelooft u, in alle redelijkheid, dat hier van voorkennis geen sprake was ? Gelooft u in fabeltjes ?


Mijn verregaande sympathie voor het liberaal gedachtengoed is omgekeerd evenredig aan de sympathie die ik heb voor politici die zich -in woord of daad- boven hen die zij geacht worden te vertegenwoordigen, plaatsen.


Allen die deze witgekalkte graven in een luxueuze parlementaire fauteuil gestemd hebben, moesten zichzelf met pek en veren insmeren en honderdmaal schrijven: “Ik zal nooit meer blind als de lemmingen in mijn ongeluk lopen”.


Een heel degelijk alternatief is u laten vertegenwoordigen door Vlaams Belang. In tegenstelling tot de “traditionele” partijen die ons in deze penibele situatie gebracht hebben, is VB de enige partij met het vermoeden van onschuld


Patrick Van Assche
Fractieleider


[1] ECHELON: spionagesysteem van USA, GB, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland om wereldwijd alle vormen van communicatie af te luisteren.

Patrick Van Assche
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...