Ziet RTBF plots het licht in vreemdelingeproblematiek ?

Ik kan nauwelijks bevroeden door welke vlieg de RTBF-radio vanmorgen gestoken was maar er werd -op heel verhelderende wijze- uitgelegd hoe je ons “vreemdelingenprobleem” moet kaderen.


Vreemdelingen die illegaal naar België komen bekreunen zich niet in het minst om de regeltjes waar hier jaren (en dat is, zoals u weet, letterlijk te nemen) ruzie over gemaakt wordt door, voornamelijk, Frans- en Nederlandstaligen.


Hoe gaat dat, steeds volgens het bericht op RTBF, in zijn werk ?


Ergens ter wereld, in dit geval in België, is sprake van regularisatie. “Daar moeten we zijn”, is de enige en ongenuanceerde reactie van de kandidaat-gegadigden.


Of dat nu tijdelijk is, en tot wanneer dan wel, of niet ? Of daar bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn ? Of men een procedure dient te volgen ?


Het heeft allemaal geen enkel belang voor deze mensen: daar geraken en er zolang rondhangen tot ze geregulariseerd worden, is hun bedoeling. Ook al betekent dat jaren in de illegaliteit. Béter in de illegaliteit in België dan legaal "thuis".


Tot zover, in een notendop, het bericht van de Franstalige (dat wil ik benadrukken) radio. Je zou als het ware gaan denken dat ze daar ineens het licht gezien hebben, méér nog dan bij de VRT, tenware de journalist in kwestie intussen zijn C4 is mogen gaan ophalen.


Enkele slimmeriken weten de media te bespelen met hongerstakingen en kraanbezettingen. Door wie wordt hen dat aangepraat ? Waarom zag ik zo dikwijls “een studente van de ULB” optreden als woordvoerder van de sans-papiers ?


Kortom, deze mensen wéten wat zij willen en gaan ervoor. Daartegenover staat een politieke samenleving die absoluut niet weet wat ze wil. Je zou stom zijn om dat niet uit te buiten.


Résultat des courses: 10.000den steuntrekkers erbij.


U gelooft me niet ? Kijkt u zelf even op de website die enkele jongeren voor onze eigenste asielzoeker Maurice bouwden: http://www.make-a-change.be/


Onder het kopje “I have a dream” (ik weet niet of Dominee M.L. King de verwijzing zou smaken) leest u: THEY WILL TURN ME DOWN TEN TIMES AND I WILL RISE UPTEN TIMES STRONGER! . Eigenlijk zegt Maurice daarmee het volgende: Ik vind dat ik het recht heb om hier te zijn en jullie moeten mij daarbij helpen. Ik heb volkomen lak aan wat jullie over mij beslissen. Wanneer jullie me 10-maal afwijzen zal ik telkens sterker heropstaan.


Fijn zo. Ik zal dat bij mijn volgende verkeersovertreding ook eens proberen.


Tot slot wil ik aanhalen dat wij hierover tijdens de Gemeenteraad van juni ll. enkele vragen stelden aan onze Burgemeester. Op gevaar af beschuldigd te worden van vooringenomenheid: ik wist wat er te gebeuren stond. Praatjes, rond de pot draaien, intussen nog wat eigen lof uitbazuinen (eigen lof stinkt), de vis verdrinken om vooral niet te moeten antwoorden.


Zo komt het dus dat Brecht niet (mag) weten wat zijn Burgemeester over de vreemdelingenproblematiek denkt. Op die manier kan de Brechtse bevolking natuurlijk geen overwogen keuze maken bij verkiezingen maar dat is naar mijn mening net de bedoeling van de -zichzelf democratisch noemende- partijen.
Over verkiezingen gesproken. Wanneer het zover is (zo lang duurt dat immer niet meer), denkt u dan hier even aan de avond voor de verkiezingen. Wellicht brengt de nacht dan raad.

Patrick Van Assche
Fractieleider, wenst u een prettige vakantie.

Patrick Van Assche
1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...